Wątróbka z jabłkiem i miętą

with Brak komentarzy

wątróbka z jabłkiem i miętąZachęcam do przetestowania ulubionej potrawy mojej Żony. Wątróbka trochę inaczej… na podsmażanej cebulce z dodatkiem jabłek i aromatycznej mięty. Porcja dla ok. 4-5 osób. 

 

Wątróbka z jabłkiem i miętą

 

Składniki:

  1. Wątróbka drobiowa – 1 kg
  2. Cebula – 2 sztuki
  3. Jabłka – 2 duże, najlepiej twarde
  4. Mięta świeża lub suszona
  5. Tłuszcz – masło lub oliwa z oliwek

Przyprawy: sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Dwie duże cebule szatkujemy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę.
  2. W międzyczasie obieramy dwa duże jabłka i kroimy na 16-stki.
  3. Gdy cebulka pięknie się zeszkli,  przekładamy ją do rondelka.
  4. W miejsce cebulki wskakują jabłuszka, które prażymy aż do delikatnego zezłocenia po każdej stronie. Potem dodajemy je do cebulki, żeby odpoczywały.
  5. Teraz przyszła kolej na wątróbkę. 1 kilogram drobiowej wątróbki wylądował do kąpieli wodnej, gdzie został pozbawiony tłuszczu i pokrojony na połówki przy dużych kawałkach. Po odsączeniu z zimnej wody (najlepiej na sitku), należało się wątróbce trochę ciepła. Uzupełniłem delikatnie oliwę, podgrzałem patelnię i wrzuciłem wątróbkę. Następnie delikatnie ją posoliłem. I teraz w zależności, kto jaką lubi wątróbkę, można mocno ją przypiec lub mniej (ja wolę delikatnie wysmażoną, żona bardziej)
  6. Jak widzimy, że woda z wątróbki odparuje, to wrzucamy do patelni przygotowaną wcześniej cebulę z jabłkiem. Wszystko mieszamy, tak by smaki przeszły sobą. I na koniec dodajemy pieprzu i siekanej mięty (ewentualnie suszonej).
  7. Danie przekładamy na talerze, dekorując świeżą miętą.
  8. Rozkoszujemy się nowym smakiem, gdzie delikatna gorycz wątróbki jest równoważona słodyczą jabłka, a w to wplata się jeszcze delikatna nuta mięty.

 

20 minut pracy i można się delektować wyjątkowym aromatem. Smacznego.

Wojciech Góralewicz

 

Postscriptum:

Raz mi na bloga wkradł się Syn, teraz z nowym wpisem rozgościł się Mąż. Zaraz zostanę bezrobotna. Nic to… najważniejsze, że mogłam delektować się ulubionym daniem. Tym bardziej, że zgodne z moją filozofią „Prosta kuchnia”. Potrawa, która nigdy mi się nie nudzi. Dla miłośników wątróbki “must do that”!

Lidia Góralewicz

Zasmakowało? Udostępnij i polub Retro Matkę na Facebooku, a będziesz miał Retro Męża w gratisie 🙂